III. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi
29 Eylül – 2 Ekim 2010 Kuşadası – AYDIN
III. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde 29 Eylül-2 Ekim 2010 tarihleri arasında Kuşadası Pine Bay Resort Holiday’de yaklaşık 120 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcı profili değerlendirildiğinde Üniversitelerden 92; Bakanlıklardan 9; Firmalardan 9; Yurt dışından 4 ve Meslek Örgütlerinden 6 kişilik bir katılım olduğu görülmüştür.
Kongre; 29 Eylül 2010 Çarşamba günü, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ender YARSAN’ın “Hoşgeldiniz” konuşmasıyla başlamıştır. Prof.Dr. Ender YARSAN konuşmasında Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgi vermiş; Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği ve faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunmuş; veteriner ilaçları konusunu, kullanım boyutlarını ifade ederek, Kongrenin bu anlamdaki önemini vurgulamıştır. Açılış Programı kapsamında Kongreye ev sahipliği yapan ADÜ Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ferda AKAR; ADÜ Rektörü Prof.Dr. Şükrü BOYLU, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet ÖNOL, Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem UÇMAKLIOĞLU, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman ŞENER ile Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin TEMEL ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa ESEN de birer konuşma yapmışlardır. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanı Dr. Mehmet Mehdi EKER, Aydın Valisi Hüseyin Avni COŞ, Buiatri Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet ŞAHAL ve Veteriner Cerrahi Derneği Başkanı Prof.Dr.O.Sacit GÖRGÜL kongrenin başarılı geçmesi temennilerini telgraf yolu ile bildirmiştir. Açılış konuşmalarını takiben, kongreye katkılarından dolayı Prof.Dr. Şükrü BOYLU, Prof.Dr. Ahmet ÖNOL, Muharrem UÇMAKLOĞLU ve Prof.Dr. Süleyman ŞENER’e Düzenleme Kurulu tarafından Plaket verilmiş; Adnan Menderes Üniversitesini tanıtan bir sinevizyon gösterisi ve bu yöreye özgü efe oyunu gösterisi de sergilenmiştir.
Kongre’nin bilimsel programı kapsamında toplam 81 poster ve 23 sözlü bildiri sunulmuştur. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji alanında faaliyet gösteren saygın akademisyenler ile ülkemizin genç akademisyenlerini buluşturan kongrede; uluslararası ilişkileri ve bilimsel işbirliğini kuvvetlendirmek amacıyla yurt dışından çağrılı bildiri ile katılım da sağlanmıştır. İngiltere, Kraliyet Veteriner Koleji (The Royal Veterinary Collage) Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Fakülte Dekanı Prof.Dr. Quintin McKELLAR “Advances in Anthelmintic Pharmacology” başlıklı bir tebliğ sunmuş; Aleksandriya Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abd El-Salam El-SAWY ise “Role of Clinical Pharmacology in Udder Infections Under Field Conditions with Special Reference to Clinical Mastitis” başlıklı bildiri ile Kongreye katılmışlardır.
Kongre kapsamında iki konuda Çalıştay düzenlenmiştir. “Farmakoloji ve Toksikoloji’de Kromatografik Teknikler ve Analiz Öncesi Örnek Hazırlama Yöntemleri” isimli çalıştay Samsun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’nın ve ANT Teknik firmasının katkılarıyla Prof.Dr. Abdurrahman AKSOY, Yrd.Doç.Dr. Oğuzhan YAVUZ, Yrd.Doç.Dr. Yavuz Kürşad DAŞ ve Yük.Kim. Engin BAYRAM tarafından gerçekleştirilmiş ve 50 kişilik bir katılım olmuştur. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Hastalıklar Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Haşmet ÇAĞIRGAN’ın düzenlediği ve Aquakim firmasının da katkı sağladığı “Balık Hastalıkları ve İlaç Kullanımı” çalıştayı da 31 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar bu çalıştaylarda hem teorik anlamda bilgi sahibi olmuşlar; hem de konu ile ilgili uygulama yapma imkanı bulmuşlardır. Önceki kongrelerden farklı olarak ilk kez bu kongrede çalıştayların yapılması olumlu tepkiler almış olup; gelecekte bu tür çalıştayların devamlılığının sağlanabilmesi bakımından da önemli bulunmuştur.
Kongrede “Hayvansal Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları ve Türkiye’deki Mevcut Durum” başlıklı bir de Panel gerçekleştirilmiştir. Panel; Türk Veteriner Hekimleri Birliği II. Başkanı Prof.Dr. Arif ALTINTAŞ tarafından yönetilmiş; VİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Burhan HACI, Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem UÇMAKLIOĞLU, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Ali TORUN ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bünyamin TRAŞ panelist olarak katılmışlardır. Veteriner ilaçlarından kaynaklanan kalıntı sorunu, ülkemizdeki mevcut durum ve çözüm önerileri katılımcıların da konuşmalarıyla ayrıntılı şekilde tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Panel; konusunda uzman kişilerin katılımı; yetkili otoritenin de desteğinin sağlanması bakımında son derece olumlu ve faydalı geçmiştir.
Kongreye çeşitli kurum ve kuruluşlar ile firmalar da destek olmuşlardır; bunlar, Adnan Menderes Üniversitesi, Alke, Almer Kimya, ANC Hayvan Beslemesi ve Sağlığı Hizmetleri, Ant Teknik, Aydın İlaç, Akuakim Medikal Kimyasal, Bayer, Çelik&Çesa Grup, Ecolab, Hipra, İnterhas, İnterlab, Provet, Sanovel, SEM, Uğur Medikal, Vilsan, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği’dir.
Kongre’nin bilimsel kısmında 81 Poster sunusu olmuştur. Bunlar, Poster Değerlendirme Jürisi tarafından daha önceden belirlenen ölçütlere göre değerlendirilmiş ve ilk 3’e girenlere Ödül ve Sertifikaları verilmiştir. Buna göre Birincilik ödülünü Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan Emre KARAKUŞ, ikincilik ödülünü Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan Dilek ARSLAN ve üçüncülük ödülünü ise İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan Elif ŞAHİN tarafından hazırlanan posterler almıştır. Kongrenin sosyal programı kısmında Efes Antik Kenti gezisi yapılmıştır. Yaklaşık 60 katılımcı ile yapılan gezide Rehber eşliğinde bu bölge hakkında bilgi edinilmiş ve Kongre katılımcıları keyifli bir gezi yapmışlardır.
Kongrenin sonunda Katılımcılar Kongre ile ilgili olumlu düşüncelerini dilek ve temenniler kısmında ifade etmişlerdir. Bununla birlikte IV. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi’nin yeri konusunda Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’nın talebi olmuş ve Kongrenin 2013 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneğinin de desteği ile yapılması kararlaştırılmıştır.
Kongrede, veteriner farmakoloji ve toksikoloji alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirmiş olmasının yanısıra yapılan çalışmaların bilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşılması, ülkemizde veteriner ilaçlarının ruhsatlandırılması, dağıtılması ve güvenli kullanımı; karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümü, hayvansal gıdalardaki veteriner ilaç kalıntılarının değerlendirilmesi bakımından önemli konulara değinilmiştir. Kongre, bilimsel ve sosyal içeriği ile oldukça verimli ve faydalı geçmiştir.
Emeği geçenlere ve Kongreye katkı sağlayanlara içtenlikle teşekkür ederiz. Bir sonraki Kongrede buluşmak ümidiyle…
Prof.Dr.Ender YARSAN
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı